zomerweek kunst & filosofie

kunst & filosofie in Nederland en Frankrijk

 

Deze week wordt in 2024 in Nederland en Frankrijk aangeboden

Kunst, Theater & Fotografie met een vleugje Filosofie

De scheppende mens is een creatief mens. Kunstenaars en filosofen doen qua inventiviteit niet voor elkaar onder. Dompel je in deze week onder in de raakvlakken tussen beiden, waarbij je creativiteit aanboort met beeldende kunst, fotografie en theater. Daarbij ga je ontdekken wat jou aanspreekt, uitdaagt of nieuwsgierig maakt.

Programma's NEDERLAND 

zomer midweek van 8 juli – 12 juli in Nederland  (scroll onderstaand voor programma NL)
óf
herfstweek van 21 – 25 oktober 2024 in Nederland

ZOMERWEEK  programma in FRANKRIJK van 10 – 17 augustus 2024

Op het prachtige landgoed Preau in de Morvan, Bourgogne geef ik in 2023 met veel plezier  deze heerlijke zomerweek van zaterdag- zaterdag 10 – 17 augustus. Programma Frankrijk:
Het ligt op circa één dag rijden, 750 km vanaf midden NL. Er is via de site van Preau een mogelijkheid tot meerijden met anderen.

In dit programma wordt op de ochtend en middag gewerkt en is ook ruimte voor ‘eigen tijd’

Op het landgoed zijn tal van diverse overnachtingsmogelijkheden. Van compleet ingerichte eigen tent tot klein huisje of een kamer in het kasteel. Zelf kamperen kan ook. De omgeving nodigt uit tot verder ontdekken evenals het verrassende avond aanbod op het landgoed.

Je kiest zelf hoe je wilt overnachten op het landgoed. In een huisje, ingerichte tent, kamer in het landhuis of eigen tent | camper. Alle maaltijden zitten bij de prijs in van jouw gekozen overnachtingsmogelijkheid.
De maaltijden zijn goed verzorgd van veelal biologische producten. Rijke mogelijkheden in keuze en iedere avond een heerlijk driegangen diner.

De prijzen van overnachtingsmogelijkheden inclusief alle maaltijden en culinaire driegangen diner
vind je op de site van Preau waar je je ook aanmeld. 

Kosten programma: voor de cursus van 7 dagen betaal je inclusief materialen waaronder schildersdoeken, verf, inspiratieboek, werkmapje en theaterteksten  € 415  (excl. overnachting en eten zie bovenstaand)

Dagprogramma Frankrijk:

We kijken en interpreteren beeldende kunst, toneel, fotografie en luisteren naar muziek. Iedere dag ga je zelf aan de slag met heldere creatieve opdrachten nadat je les hebt gehad in één van de kunstdisciplines.

The beginning is the most important part of the work”  Plato

Dag 1 In de avond een frisse kennismaking deelnemers en introductie.

Dag 2 Met mooie beelden introductie in de Filosofie en de Kunsten.
De diverse kunstdisciplines worden belicht van waaruit er gewerkt gaat worden. ‘Kijken hoe je kunt kijken naar je eigen kijken’ is daarbij een onderzoek waard.
Je gaat ontdekken wat jou aanspreekt, uitdaagt of nieuwsgierig maakt.
Nieuwsgierigheid is de sleutel tot creatief denken.

In de middag ga je zelf actief aan de slag met creatief conceptueel denken en schetsen met diverse materialen.
Heerlijk buiten of in de werkruimte. Terugkoppeling met elkaar vindt plaats.

Dag 3 start met een inspirerende les over beeldende kunst met een prachtige powerpoint om beelden en ideeën van kunstenaars op je in te laten werken.

Je leert kijken vanuit de beeldanalyse. Daarnaast interpreteren we het mogelijke verhaal van het kunstwerk door de kunstenaar.
Daarna ga je met een opdracht aan de slag hoe jij in jezelf de beeldend kunstenaar kunt ontdekken. Vragen over esthetiek kunnen je mede op weg helpen.

Je gaat met schilderdoek en verf aan het werk en zult verbaasd zijn over eigen kunnen.

“Als een stem van binnen zegt, ‘je kunt niet schilderen’, schilder dan en de stem zal tot zwijgen gebracht worden” Vincent van Gogh

Dag 4 start met les over foto’s interpreteren. Een korte blik met mooie beelden op de fotokunst wereldwijd. En de inspiratie in schilderijen en kunststromingen die fotograven ervaren. Een kruisbestuiving tussen de diverse kunsten wordt zichtbaar in de foto’s van wereldberoemde fotograven.
Je gaat daarna met een heldere opdracht op pad om zelf beelden te ontdekken, zien en vastleggen. Ook details in de natuur kunnen een grote inspiratiebron zijn. Het decorlandschap van Preau kun je mede inzetten.
De foto’s maak je met een eigen meegebrachte smartphone of digitale camera.

We bekijken met elkaar de gemaakte en geselecteerde foto’s door een ieder.
Je presenteert je eigen geprojecteerde foto’s.

Dag 5 woensdag  is zoals alle programma’s op landgoed Preau een gedeeltelijk vrij in te vullen dag. Je kunt er op uit trekken en de omgeving verder verkennen.  Uiteraard kun je ook zelfstandig verder werken aan eerder werk of theater.

We werken deze dag in de avond met een les over theater, dans en tekst met een prachtige powerpoint met beeld en korte filmpjes. Wat is de zeggingskracht van woorden en fysiek.

Wat wil een regisseur uitdrukken met zijn of haar interpretatie van teksten van bijvoorbeeld Shakespeare of hedendaagse toneelschrijvers. Alle menselijke thema’s van het leven kom je tegen in toneelspel. En dat is niet anders dan in de Griekse oudheid met haar mythen. Daarnaast hebben filosofen ook veel geschreven over emoties en macht.
Vervolgens krijg je les in theater maken met een hoop plezier!

Dag 6 dompel je onder met teksten en mooi spel om te ontdekken.
Je gaat alleen of in twee- of drietallen werken aan een scene en performance. Er is een ruime keuze uit inspirerende teksten van bekende scenarioschrijvers of auteurs.

Je leert kennismaken met de zeggingskracht van woorden, stem en jouw fysiek. Eigen geschreven poëzie kan ook gebruikt worden of een tekst die je schrijft naar aanleiding van fotografische beelden welke je op dag drie hebt gemaakt.

We werken aan performance en korte voorstellingen aan elkaar waar we deze dag mee afsluiten. We zijn afwisselend spelers of publiek, je hebt heerlijk geëxperimenteerd. Prachtig om de vele decormogelijkheden van Preau als locatietheater te gebruiken.

Dag 7 jij maakt zelf de keus vanuit welke kunstdiscipline van de vorige dagen jij wilt werken. Je werkt vanuit een creatief conceptueel idee geïnspireerd door je eigen werk, ontwikkeling, ideeën en proces van afgelopen week. Je kunt werken op een schilderdoek. Ook spelen op locatietheater behoort tot de mogelijkheden.

Tot slot:
Door deze dagen heen hebben we gerichte (filosofische) gesprekken met elkaar om je vrijer te laten denken en zit er in het programma een filosofische meditatie.

“De moed om zekerheden los te laten is een vereiste voor creativiteit”  Erich Fromm

Wat levert het programma je op?
In deze heerlijke inspirerende zomerweek dompel je je onder in de wereld van het vrije denken en ontdekken van de Kunsten. Je vuurt je eigen creativiteit aan.
Je eigen ‘spelende mens’, Homo ludens, in jezelf aanboren is daarbij het uitgangspunt. Want als je creatief kunt denken ben je vrijer in het maken van keuzes, werkinhoudelijk en in je persoonlijke leven.
Wie durft te ‘spelen’, ervaart vaak meer levensgeluk.
Wat de week je verder oplevert staat helder beschreven van dag tot dag. Je gaat geïnspireerd, vol energie en met plezier over je ‘eigen kunnen en ontdekkingen’ naar huis.

Iedereen kan meedoen aan deze week, er is geen ‘instapnivo’ nodig van kennis of creativiteit. Plezier in het doen, ontdekken en nieuwgierigheid is het uitgangspunt.

Reviews:
G. Kalman, Fotograaf
‘Veel nieuwe inzichten en ontdekkingen gedaan waar ik mee verder kan en ga. Henriëtte is zeer kundig en inspirerend. Ze is heel enthousiast, positief, inlevend en verzorgt deze week vol passie. Met oog voor ieders proces. De verscheidenheid van de kunstdisciplines en het verband ertussen hebben mij bijzonder geïnspireerd. Heldere uitleg met veel visuele beelden en hand outs in een werkboekje. Ik kon er zo mee aan de slag. Er was een geweldige sfeer en we hebben veel gelachen’.
.
C. Feijen, Docent
‘De afwisseling tussen zelfstandig, plenair en de mogelijkheid om samen te werken vond ik sterk. De vrijheid om te kiezen.
‘Henriëtte wist mij uit te dagen wat ik heel prettig vond. Ik ben tot diepere inzichten gekomen die mij verder brengen. Ze werkt zonder oordeel met aandacht voor de persoon. We hebben heerlijk gelachen met elkaar. Er was een evenwichtige verdeling van het aanbod en de stimulerende uitdaging van theater vond ik bijzonder sterk’.

S. Miedema, Arts
‘Ik ben zeer tevreden over de inhoud van het programma. Er was een goede opbouw met passende methoden en creatieve werkvormen. Ik ben positief verrast over mijn proces en eigen werk. De theaterwerkvormen hebben mij uitgedaagd’

K. Brandwijk, Beleidsonderzoeker
‘Een fijne week waarin ik ben uitgedaagd, de combinatie van leren, ontdekken en doen vond ik erg sterk. Veel om over na te denken Een inspirerende verrijkende week door een professionele en betrokken Henriëtte. De week ging te snel voorbij’

E. Steendam, Beeldend kunstenaar
‘Ik ben creatief gestimuleerd, werd gezien, ben geïnspireerd en bijzonder verrast! Het heeft mij vertrouwen in mijn eigen proces gegeven, heel veel plezier en een hernieuwde flow’.

Workshopbegeleidster Henriëtte de Graaf is procesbegeleider en inspirator in veranderingsprocessen, docent, spreker en talentontwikkeling coach, het gezicht achter ZILT. Zij begeleidt mensen, teams en organisaties in veranderingsprocessen waarbij ook creatief denken naast storytelling wordt ingezet. Zij verzorgt programma’s op diverse Hogescholen en congressen en begeleidt mensen in spreken in het openbaar. ZILT is zoet en zout en staat voor het stromen van energie en creativiteit. Henriëtte’s eigen inspiratiebronnen liggen bij de Kunsten en interesse in de Filosofie.

Aanmelden: Opgeven voor deze zomerweek op de site van Preau, waar je je aanmeld. Welkom!

Contact
Heb je vragen? Neem contact met mij op, zowel per mail of telefoon. Ik denk graag met je mee.

PROGRAMMA in Nederland in KloosterHuissen   8- 12 juli of 21 - 25 oktober 2024

We kijken en interpreteren beeldende kunst, toneel, fotografie en luisteren naar muziek. Iedere dag ga je zelf aan de slag met heldere creatieve opdrachten nadat je les hebt gehad in één van de kunstdisciplines.

De scheppende mens is een creatief mens. Kunstenaars en filosofen doen qua inventiviteit niet voor elkaar onder. Dompel je in deze zomerweek onder in de raakvlakken tussen beiden, waarbij je creativiteit aanboort met beeldende kunst, fotografie en theater. Daarbij ga je ontdekken wat jou aanspreekt, uitdaagt of nieuwsgierig maakt.

The beginning is the most important part of the work”  Plato

Dag 1 is introductie op het programma met mooie beelden.
De diverse kunstdisciplines worden belicht van waaruit er gewerkt gaat worden. ‘Zien hoe je kunt kijken naar je eigen kijken’ is daarbij een onderzoek waard.
Je gaat ontdekken wat jou aanspreekt, uitdaagt of nieuwsgierig maakt.
Nieuwsgierigheid is de sleutel tot creatief denken.
Vervolgens ga je zelf actief aan de slag met creatief conceptueel denken en schetsen met diverse materialen.

Dag 2 start met een inspirerende les over beeldende kunst met een prachtige powerpoint om beelden en ideeën van kunstenaars op je in te laten werken. je leert kijken vanuit de beeldanalyse. Daarnaast interpreteren we het mogelijke verhaal achter het kunstwerk van de kunstenaar. Daarna ga je met een opdracht aan de slag hoe jij in jezelf de beeldend kunstenaar kunt ontdekken. Je gaat met schildersdoek en verf aan het werk en zult verbaast zijn over eigen kunnen.

“Als een stem van binnen zegt, ‘je kunt niet schilderen’, schilder dan en de stem zal tot zwijgen gebracht worden” Vincent van Gogh

Dag 3 start met les over foto’s en beelden interpreteren. Een kort blik met beelden op de fotokunst wereldwijd. En de inspiratie in schilderijen en kunststromingen die fotograven ervaren. Een kruisbestuiving tussen de diverse kunsten wordt zichtbaar in de foto's van wereldberoemde fotograven.
Je gaat daarna met een heldere opdracht op pad om zelf beelden te ontdekken, zien en verzamelen. Details in de natuur kunnen een grote inspiratiebron zijn. De foto’s maak je met een eigen meegebrachte smartphone of digitale camera. We bekijken in een powerpoint de gemaakte en geselecteerde foto's door een ieder. Je presenteert je eigen geprojecteerde foto's.

Dag 4 begint met een les over theater en tekst. Wat is de zeggingskracht van woorden. Wat wil een regisseur uitdrukken met zijn of haar interpretatie van teksten van bijvoorbeeld Shakespeare of hedendaagse toneelschrijvers. Alle menselijke thema’s van het leven kom je tegen in toneelspel. En dat is niet anders dan in de Griekse oudheid met haar mythen. Daarnaast hebben filosofen ook veel geschreven over emoties en macht.
Vervolgens krijg je les in theater maken. Je gaat solo of in twee- of drietallen werken aan een scene. Je leert kennismaken met de zeggingskracht van woorden, stem en jouw fysiek. Eigen geschreven poëzie kan ook gebruikt worden of een tekst die je schrijft naar aanleiding van het fotografisch beeld welke je op dag drie hebt gemaakt. We werken aan performance en korte scene's aan elkaar waarin je afwisselend publiek of speler bent.  Lachen en plezier verzekerd in het ontdekken.

Dag 5
Jij maakt zelf de keus vanuit welke kunstdiscipline van de vorige dagen jij wilt werken. Je werkt vanuit een creatief conceptueel idee geïnspireerd door je eigen werk, ontwikkeling, ideeën en proces van afgelopen dagen.  Je kunt je inspiratie met diverse technieken op een schilderdoek vastleggen. Ook spelen op locatietheater behoort tot de mogelijkheden.

Het programma in Nederland vindt op de ochtend, middag en de avond tot 21.15 plaats. Ruimte om zelfstandig aan opdrachten te werken zijn goed geïntegreerd. Evenals vrije en zelf in te vullen tijd.

Tot slot
Door deze dagen heen hebben we gerichte gesprekken met elkaar om je vrijer te laten denken en zit er in het programma een filosofische meditatie.

“De moed om zekerheden los te laten is een vereiste voor creativiteit”  Erich Fromm

Wat levert het programma je op?

In deze heerlijke inspirerende week dompel je je onder in de wereld van het vrije denken en ontdekken van de Kunsten. Je vuurt je eigen creativiteit aan.
Je eigen ‘spelende mens’, Homo ludens, in jezelf aanboren is daarbij het uitgangspunt. Want als je creatief kunt denken ben je vrijer in het maken van keuzes, werkinhoudelijk en in je persoonlijke leven.
Wie durft te ‘spelen’, ervaart vaak meer levensgeluk.
Wat de week je verder oplevert staat helder beschreven van dag tot dag. Je gaat geïnspireerd, vol energie en met plezier over je ‘eigen kunnen en ontdekkingen’ naar huis.

Iedereen kan meedoen aan deze week, er is geen ‘instapnivo’ nodig van kennis of creativiteit. Plezier in het doen en nieuwgierig zijn is het uitgangspunt.

WELKOM! Ik ontmoet je graag.

Locatie en kosten in NL: Het Klooster in Huissen met mooie accommodaties en ruimtes. Het programma is geheel verzorgd. Je overnacht op een eigen kamer met wastafel, rest sanitair gedeeld. Het programma is inclusief kamer, alle maaltijden, koffie/thee, consumpties met en/of zonder alcohol, vers fruit, programma en materiaalkosten, waaronder een schilderdoek, theaterteksten en een inspiratieboek.
De maaltijden zijn met zorg bereid van veelal biologische producten. Er is een prachtige ommuurde tuin en het klooster ligt in een mooie omgeving, tussen Arnhem en Nijmegen vlakbij de rivier de IJssel. Op 5 minuten lopen is een strandje waar je kunt zwemmen en een strandtent.

Het klooster hanteert inkomensafhankelijke tarieven € 549 | €699 | € 779 alles inclusief bovenstaande.

Aanmelden programma in Nederland via het klooster centrum voor training en coaching

Heb je vragen over het programma, neem gerust contact met Henriëtte op per telefoon of stuur een mail WELKOM!

Docent: Henriëtte de Graaf is inspirator in veranderingsprocessen, docent, spreker en talentontwikkeling coach, het gezicht achter ZILT. Zij begeleidt mensen, teams en organisaties in veranderingsprocessen waarbij ook creatief denken naast storytelling wordt ingezet. Zij verzorgt programma’s op diverse Hogescholen en congressen en begeleidt mensen in spreken in het openbaar. ZILT is zoet en zout en staat voor het stromen van energie en creativiteit. Waar het schuurt ziet Henriëtte kansen, met mogelijkheden in het vooruitzicht. Henriëtte's eigen inspiratiebronnen liggen bij de Kunsten en interesse in de Filosofie.

Reviews: zie bovenstaand bij weekprogramma Frankrijk.

Henriëtte verzorgt in het Klooster ook  de programma’s Storytelling | Presenteren en Talentontwikkeling
of op de site van het klooster.

Contact
Heb je vragen? Neem  contact  met mij op, zowel per mail of telefoon. Ik denk graag met je mee.

WELKOM!

 

‘Henriëtte is een bevlogen facilitator, deskundig en toegewijd’

'Zij verstaat de kunst om haar publiek mee te nemen in de verbeelding, haar inzet is groot'

L. Gerrichhauzen, Bestuurskundige GenP Governance

lees meer reacties

error: Content is protected !!