zomerweek kunst & filosofie

kunst & filosofie in Nederland en Frankrijk

Deze week wordt in 2023 in Nederland en Frankrijk aangeboden

Kunst, Theater & Fotografie met een vleugje Filosofie

De scheppende mens is een creatief mens. Kunstenaars en filosofen doen qua inventiviteit niet voor elkaar onder. Dompel je in deze heerlijke zomerweek onder in de raakvlakken tussen beiden, waarbij je creativiteit aanboort met beeldende kunst, fotografie en theater. Daarbij ga je ontdekken wat jou aanspreekt, uitdaagt of nieuwsgierig maakt.
De Oud Griekse filosoof Plato dacht al na over schoonheid.

We kijken en interpreteren beeldende kunst, toneel en fotografie. Iedere dag ga je zelf aan de slag met heldere creatieve opdrachten nadat je les hebt gehad in één van de kunstdisciplines.

The beginning is the most important part of the work”  Plato

Dag 1 is introductie op het programma met mooie beelden.
De diverse kunstdisciplines worden belicht van waaruit er gewerkt gaat worden. ‘Zien hoe je kunt kijken naar je eigen kijken’ is daarbij een onderzoek waard.
Je gaat ontdekken wat jou aanspreekt, uitdaagt of nieuwsgierig maakt.
Nieuwsgierigheid is de sleutel tot creatief denken.
Vervolgens ga je zelf actief aan de slag met creatief conceptueel denken en schetsen met diverse materialen.

Dag 2 start met een inspirerende les over beeldende kunst met een prachtige powerpoint om beelden en ideeën van kunstenaars op je in te laten werken. je leert kijken vanuit de beeldanalyse. Daarnaast interpreteren we het mogelijke verhaal achter het kunstwerk van de kunstenaar. Daarna ga je met een opdracht aan de slag hoe jij in jezelf de beeldend kunstenaar kunt ontdekken. Je gaat met schildersdoek en verf aan het werk en zult verbaast zijn over eigen kunnen.

“Als een stem van binnen zegt, ‘je kunt niet schilderen’, schilder dan en de stem zal tot zwijgen gebracht worden” Vincent van Gogh

Dag 3 start met les over foto’s en beelden interpreteren. Een kort blik met beelden op de fotokunst wereldwijd. En de inspiratie in schilderijen en kunststromingen die fotograven ervaren. Een kruisbestuiving tussen de diverse kunsten wordt zichtbaar in de foto's van wereldberoemde fotograven.
Je gaat daarna met een heldere opdracht op pad om zelf beelden te ontdekken, zien en verzamelen. Details in de natuur kunnen een grote inspiratiebron zijn. De foto’s maak je met een eigen meegebrachte smartphone of digitale camera. We bekijken in een powerpoint de gemaakte en geselecteerde foto's door een ieder. Je presenteert je eigen geprojecteerde foto's.

Dag 4 begint met een les over theater en tekst. Wat is de zeggingskracht van woorden. Wat wil een regisseur uitdrukken met zijn of haar interpretatie van teksten van bijvoorbeeld Shakespeare of hedendaagse toneelschrijvers. Alle menselijke thema’s van het leven kom je tegen in toneelspel. En dat is niet anders dan in de Griekse oudheid met haar mythen. Daarnaast hebben filosofen ook veel geschreven over emoties en macht.
Vervolgens krijg je les in theater maken. Je gaat solo of in twee- of drietallen werken aan een scene. Je leert kennismaken met de zeggingskracht van woorden, stem en jouw fysiek. Eigen geschreven poëzie kan ook gebruikt worden of een tekst die je schrijft naar aanleiding van het fotografisch beeld welke je op dag drie hebt gemaakt. We werken aan performance en korte scene's aan elkaar waarin je afwisselend publiek of speler bent.  Lachen en plezier verzekerd in het ontdekken.

Dag 5
Jij maakt zelf de keus vanuit welke kunstdiscipline van de vorige dagen jij wilt werken. Je werkt vanuit een creatief conceptueel idee geïnspireerd door je eigen werk, ontwikkeling, ideeën en proces van afgelopen dagen.  Je kunt je inspiratie met diverse technieken op een schilderdoek vastleggen. Ook spelen op locatietheater behoort tot de mogelijkheden.

In Frankrijk heeft het programma 7 dagen. 

Tot slot
Door deze dagen heen hebben we gerichte gesprekken met elkaar om je vrijer te laten denken en zit er in het programma een filosofische meditatie een een socratisch gesprek.

“De moed om zekerheden los te laten is een vereiste voor creativiteit”  Erich Fromm

wat levert het programma je op?

In deze heerlijke inspirerende zomerweek dompel je je onder in de wereld van het vrije denken en ontdekken van de Kunsten. Je vuurt je eigen creativiteit aan.
Je eigen ‘spelende mens’, Homo ludens, in jezelf aanboren is daarbij het uitgangspunt. Want als je creatief kunt denken ben je vrijer in het maken van keuzes, werkinhoudelijk en in je persoonlijke leven.
Wie durft te ‘spelen’, ervaart vaak meer levensgeluk.
Wat de week je verder oplevert staat helder beschreven van dag tot dag. Je gaat geïnspireerd, vol energie en met plezier over je ‘eigen kunnen en ontdekkingen’ naar huis.

Iedereen kan meedoen aan deze week, er is geen ‘instapnivo’ nodig van kennis of creativiteit. Plezier in het doen en nieuwgierig zijn is het uitgangspunt.

WELKOM! Ik ontmoet je graag.

Data 2023 in Frankrijk

19 augustus - 26 augustus

Op het prachtige landgoed Preau in de Morvan, Bourgogne geef ik in 2023 met veel plezier ook deze heerlijke zomerweek van zaterdag- zaterdag 19 - 26 augustus.

In dit programma wordt op de ochtend en middag gewerkt en vind je hier begin januari de juiste link voor het dagprogramma, kosten en aanmelding.

Op het landgoed zijn tal van diverse overnachtingsmogelijkheden. Van compleet ingerichte eigen tent tot klein huisje of een kamer in het kasteel. Zelf kamperen kan ook. De omgeving nodigt uit tot verder ontdekken evenals het verrassende avond aanbod op het landgoed.

Data  2023  in Nederland

maandag 10 juli 14.30 -  vrijdag 14 juli 16.00  2023

of herfstmidweek van

maandag 16 oktober 14.30 - vrijdag 20 oktober 16.00  2023

Het programma in Nederland vindt op de ochtend, middag en de avond tot 21.15 plaats. Ruimte om zelfstandig aan opdrachten te werken zijn goed geïntegreerd.

Locatie en kosten in NL: Het Klooster in Huissen met mooie accommodaties en ruimtes. Het programma is geheel verzorgd. Je overnacht op een eigen kamer met wastafel, rest sanitair gedeeld. Het programma is inclusief kamer, alle maaltijden, koffie/thee, consumpties met en/of zonder alcohol, vers fruit, programma en materiaalkosten, waaronder een schilderdoek, theaterteksten en een inspiratieboek.
De maaltijden zijn met zorg bereid van veelal biologische producten. Er is een prachtige ommuurde tuin en het klooster ligt in een mooie omgeving, tussen Arnhem en Nijmegen vlakbij de rivier de IJssel. Op 5 minuten lopen is een strandje waar je kunt zwemmen en een strandtent.
Het klooster hanteert inkomensafhankelijke tarieven € 537 | €667 | € 747 alles inclusief bovenstaande.

Aanmelden via het klooster 

Heb je vragen over het programma, neem gerust contact met Henriëtte op per telefoon of stuur een mail WELKOM!

Docent: Henriëtte de Graaf is inspirator in veranderingsprocessen, docent, spreker en talentontwikkeling coach, het gezicht achter ZILT. Zij begeleidt mensen, teams en organisaties in veranderingsprocessen waarbij ook creatief denken naast storytelling wordt ingezet. Zij verzorgt programma’s op diverse Hogescholen en congressen en begeleidt mensen in spreken in het openbaar. ZILT is zoet en zout en staat voor het stromen van energie en creativiteit. Waar het schuurt ziet Henriëtte kansen, met mogelijkheden in het vooruitzicht. Henriëtte's eigen inspiratiebronnen liggen bij de Kunsten en interesse in de Filosofie.

Reviews:

G. Kalman, Fotograaf
‘Veel nieuwe inzichten en ontdekkingen gedaan waar ik mee verder kan en ga. Henriëtte is zeer kundig en inspirerend. Ze is heel enthousiast, positief, inlevend en verzorgt deze week vol passie. Met oog voor ieders proces. De verscheidenheid van de kunstdisciplines en het verband ertussen hebben mij bijzonder geïnspireerd. Heldere uitleg met veel visuele beelden en hand outs in een werkboekje. Ik kon er zo mee aan de slag. Er was een geweldige sfeer en we hebben veel gelachen’.
.
C. Feijen, Docent
‘De afwisseling tussen zelfstandig, plenair en de mogelijkheid om samen te werken vond ik sterk. De vrijheid om te kiezen.
‘Henriëtte wist mij uit te dagen wat ik heel prettig vond. Ik ben tot diepere inzichten gekomen die mij verder brengen. Ze werkt zonder oordeel met aandacht voor de persoon. We hebben heerlijk gelachen met elkaar. Er was een evenwichtige verdeling van het aanbod en de stimulerende uitdaging van theater vond ik bijzonder sterk’.

S. Miedema, Arts
‘Ik ben zeer tevreden over de inhoud van het programma. Er was een goede opbouw met passende methoden en creatieve werkvormen. Ik ben positief verrast over mijn proces en eigen werk. De theaterwerkvormen hebben mij uitgedaagd’

K. Brandwijk, Beleidsonderzoeker
‘Een fijne week waarin ik ben uitgedaagd, de combinatie van leren, ontdekken en doen vond ik erg sterk. Veel om over na te denken Een inspirerende verrijkende week door een professionele en betrokken Henriëtte. De week ging te snel voorbij’

E. Steendam, Beeldend kunstenaar
‘Ik ben creatief gestimuleerd, werd gezien, ben geïnspireerd en bijzonder verrast! Het heeft mij vertrouwen in mijn eigen proces gegeven, heel veel plezier en een hernieuwde flow’.

Henriëtte verzorgt in het Klooster ook  de programma’s Storytelling | Presenteren en Talentontwikkeling
of op de site van het klooster.

‘Henriëtte is een bevlogen facilitator, deskundig en toegewijd’

'Zij verstaat de kunst om haar publiek mee te nemen in de verbeelding, haar inzet is groot'

L. Gerrichhauzen, Bestuurskundige GenP Governance

lees meer reacties