Training vrijwilligers Hospice Wageningen

Training vrijwilligers Hospice Wageningen/Renkum

Op 12 september heeft  ZILT theaterwerk een training verzorgd voor de vrijwilligers van het Hospice. Deze vrijwilligers begeleiden de mens die in de laatste maanden van zijn/haar leven is.

Spelend leren

De avond begon met een door Henriette prachtig vertelt verhaal uit de Nederlandse literatuur. Een verhaal vol levensthema’s; vertrouwen, liefde en eenzaamheid.

Vervolgens speelden Henriëtte en Carolien Hoogendoorn van ZILT vier voorbeeldsituaties die sterk werden aangezet die de Hospice-medewerkers mogelijk  met elkaar ervaren in hun werk.

Hoe voelt het als je  heel ziek in bed ligt en er iemand aan je bed komt die precies weet wat goed voor is? Of als je als vrijwilliger in een serene sfeer met een gast in gesprek bent en iemand komt binnenstormen met verhalen over een volle vaatwasser of dergelijke?

Na een warming up  waren er spelsituaties voor de medewerkers die gingen over ‘nabijheid’ en het aanvoelen van de ander.

Daarna gingen de Hospice medewerkers in kleine groepjes aan de slag. Eén groepslid kreeg een speelsituatie ingefluisterd en stapte in de rol van de zieke patiënt of van een vrijwilliger.  Voor de rest van de groep was de opdracht niet bekend. Door de ongedwongen en veilige sfeer kon iedereen zelf ondervinden hoe het  is om bijvoorbeeld betutteld of niet begrepen te worden.

De avond werd afgesloten met een mooi vertelt verhaal.

Waardevolle ervaring

Tijdens de afsluitende evaluatie waren de medewerkers van het Hospice het met elkaar eens: ZILT heeft hen met het op maat gemaakte theatertrainingsprogramma een leerzame en waardevolle avond bezorgd. Het geleerde zal hun sterker en bewuster maken in het werk voor de gasten van het Hospice. Een soortgelijke training zal toekomstig in de basiscursus voor vrijwillige medewerkers van het Hospice geïntegreerd worden, volgens de coördinator van het Hospice.

http://www.hospicewageningenrenkum.nl/

error: Content is protected !!