driedaagse kunst & filosofie 27 – 29 oktober 2021

Na het succes van de zomerweek 2021, is er in het najaar
van 27 t/m 29 oktober 2021 een driedaagse creatieve reis met Kunst, Fotografie & Filosofie.

De scheppende mens is een creatief mens. Kunstenaars en filosofen doen qua inventiviteit niet voor elkaar onder. Dompel je in deze heerlijke dagen onder in de raakvlakken tussen beiden, waarbij je je eigen creativiteit aanboort met beeldende kunst en fotografie. Daarbij ga je ontdekken wat jou aanspreekt, uitdaagt of nieuwsgierig maakt.

Je eigen ‘spelende mens’, Homo ludens, in jezelf aanboren is daarbij het uitgangspunt. Want als je creatief kunt denken ben je vrijer in het maken van keuzes.
Wie durft te ‘spelen’, je scheppende kracht ontdekken, ervaart vaak meer levensgeluk.

De Oud Griekse filosoof Plato dacht al na over schoonheid.
Jij geniet wellicht in je dagelijks leven van muziek, beeldende kunst, literatuur, theater, dans of andere kunstdisciplines.

We kijken en interpreteren beeldende kunst en fotografie. Iedere dag ga je zelf aan de slag met heldere creatieve opdrachten nadat je les hebt gehad in één van de kunstdisciplines.

The beginning is the most important part of the work”  Plato

Dag 1  starten we met een introductie op het programma met mooie beelden.
De diverse kunstdisciplines worden belicht van waaruit er gewerkt gaat worden. ‘Kijken hoe je kunt kijken naar je eigen kijken’ is daarbij een onderzoek waard. Daarbij gaan we ook terug in de tijd naar het begin van de filosofie.
Alle menselijke thema’s van het leven kom je tegen in de kunsten. Je ontdekt wat jou aanspreekt, uitdaagt of nieuwsgierig maakt. Nieuwsgierigheid is de sleutel tot creatief denken.

Vervolgens is er een inspirerende les over beeldende kunst met een prachtige powerpoint om beelden en ideeën van kunstenaars op je in te laten werken.
Daarna ga je met een opdracht aan de slag hoe jij in jezelf de beeldend kunstenaar kunt ontdekken. Vragen over esthetiek kunnen je mede op weg helpen.

“Als een stem van binnen zegt, ‘je kunt niet schilderen’, schilder dan en de stem zal tot zwijgen gebracht worden” Vincent van Gogh

Dag 2 start met les over foto’s en beelden interpreteren. Een ontwikkeling in de fotografie wordt geschetst waarbij je ook ervaart hoe kunstenaars, internationale toonaangevende fotografen hebben beïnvloed. Wat is de zeggingskracht van beelden? Deze verbreed je met gericht zien en conceptueel denken.
Je gaat daarna met een heldere opdrachten op pad om zelf beelden te ontdekken, zien en verzamelen. Details in de natuur kunnen een grote inspiratiebron zijn. De foto’s maak je met een eigen meegebrachte smartphone of digitale camera.

Dag 3 werk je aan een beeldende presentatie waar we deze dagen mee afsluiten.
Jij maakt zelf de keus vanuit welke kunstdiscipline van de vorige dagen jij wilt werken.
Door deze dagen heen hebben we gerichte gesprekken met elkaar om je vrijer te laten denken en zit er in het programma een filosofische meditatie. Poëzie kan ondersteunen.
Daarnaast leer je werken met creatief conceptueel denken om eigen creatieve processen te verdiepen, richten en beeldend neer te zetten.

“De moed om zekerheden los te laten is een vereiste voor creativiteit”  Erich Fromm

Iedereen kan meedoen aan deze dagen, er is geen ‘instapnivo’ nodig van kennis of creativiteit. Plezier in het doen, ontdekken en nieuwgierigheid is het uitgangspunt. Er is een ochtend, middag en avond programma tot 21.15. Er is genoeg ruimte om zelfstandig te werken, binnen of buiten de muren van het klooster.

Waan je deze heerlijke inspirerende dagen in de wereld van het vrije denken en ontdekken. Dompel je onder en boor je eigen creativiteit aan. Welkom!

Data: woensdag 27 oktober 11.00  – 29 oktober 16.00  (ochtend, middag en avond programma)

Locatie en kosten: Het Klooster in Huissen met mooie accommodaties en ruimtes. Het programma is geheel verzorgd. Je overnacht op een eigen kamer met wastafel. Het programma is inclusief kamer, alle maaltijden, koffie/thee, consumpties met en/of zonder alcohol, vers fruit, programma en materiaalkosten, waaronder een schilderdoek.
De maaltijden zijn met zorg bereid van veelal biologische producten. Er is een prachtige ommuurde tuin en het klooster ligt in een mooie omgeving, tussen Arnhem en Nijmegen vlakbij de rivier de IJssel met een leuke lounge accommodatie.
Het klooster hanteert inkomensafhankelijke tarieven, prijzen spoedig op de site, alles inclusief bovenstaande.
Aanmelden via het klooster 

Heb je vragen over het programma, neem gerust contact met Henriëtte op per mail of telefoon WELKOM!

Docent: Henriëtte de Graaf is inspirator in veranderingsprocessen, docent, spreker en talentontwikkeling coach, het gezicht achter ZILT. Zij begeleidt mensen, teams en organisaties in veranderingsprocessen waarbij ook creatief denken naast storytelling wordt ingezet. Zij verzorgt programma’s op diverse Hogescholen en congressen en begeleidt mensen in spreken in het openbaar. ZILT is zoet en zout en staat voor het stromen van energie en creativiteit. Waar het schuurt ziet Henriëtte kansen, met mogelijkheden in het vooruitzicht. Henriëtte’s eigen inspiratiebronnen liggen bij de Kunsten en interesse in de Filosofie.

error: Content is protected !!